Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη
Για τις έφηβες, γυναίκες (και παιδία) που έχουν υποστεί βιασμό, να γνωρίζεται ότι δεν είσαι η μόνη και, δεν είσαι μόνη και δεν είναι ανάγκη να το αντιμετωπίσετε μόνοι.
Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ΠΟΤΕ δεν φταίει το θύμα που δέχτηκε επίθεση και βιάστηκε!
ΌΛΟ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΘΥΤΗ!
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ του βιασμού επουλώνεται πολύ πιο ΑΡΓΑ και ΔΥΣΚΟΛΑ από τα σωματικά τραύματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα θύματα να δέχονται από ΝΩΡΙΣ υποστήριξη.Πολύ σημαντικό είναι τα προσφιλή πρόσωπα του ατόμου να δείξουν ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ και να είναι ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ με κάθε τρόπο, πρακτικό, συμβολικό και συναισθηματικό.
Τι πρέπει να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια του θύματος:
- Να βοηθήσουν το άτομο να διηγηθεί το περιστατικό
- Να το προτρέψουν να εκφράσει τα συναισθήματά του
- Να το ενισχύσουν να καταφύγει στις αρχές και να μην το αποσιωπήσει
- Η διεκδίκηση και η απόδοση δικαιοσύνης είναι σημαντικά βήματα στη διαδικασία επούλωσης του ψυχικού τραύματος του θύματος.
- Εφόσον το θύμα είναι γυναίκα, οι άντρες του περιβάλλοντος του θύματος, να δείξουν κατανόηση και στήριξη.
- Ειδικά αν το θύμα είναι ανήλικο η οικογένεια θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή αποφεύγοντας να το ενοχοποιήσει ή να το διαψεύσει.
- Δεν πρέπει να αποσιωπηθεί το γεγονός με την ελπίδα ότι θα ξεχαστεί διότι θα ενοχοποιηθεί το ίδιο το θύμα περιπλέκοντας περισσότερο τα συναισθήματά του.
- Να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης για όσο διάστημα νιώθει ότι το έχει ανάγκη.
- Ένας βιασμός πλήττει και την οικογένεια του θύματος συναισθηματικά. Χρειάζεται να συμμετέχει όλη η οικογένεια στη θεραπευτική διαδικασία.