Πολεμικές Τέχνες

Πάλη, Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πόσο αρχαία είναι η πάλη; Από που προέρχεται; Είναι τα ασιατικά συστήματα ίδιας ηλικίας; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Μοιράσου το:

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ

H Ελληνική πάλη, γνωστή και ως αρχαία Ελληνική πάλη ή απλά ως πάλη, ήταν το πιο δημοφιλές οργανωμένο άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα σημείο κερδίζοταν όταν ένας αθλητής ανάγκαζε τον συναθλητή του να αγγίζει το έδαφος με την πλάτη του, υποτασσόταν με λαβή ή είχε πεταχθεί εκτός της καθορισμένης περιοχής πάλης. Τρία σημεία θα έπρεπε να κερδιθούν για να κερδίσει κανείς τον αγώνα.

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Μια ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτή τη μορφή πάλης ήταν εκείνη όπου ένας από τους διαγωνιζόμενους ήταν ξαπλωμένος στην κοιλιά του με το άλλο στην πλάτη του προσπαθώντας να τον πνίξει. Ο αθλητής στο έδαφος, προσπαθούσε να πιάσει το ένα χέρι του αντιπάλλου του που βρισκόταν επάνω του και να τον γυρίσει από την πλάτη του, ενώ ο αθλητής από πάνω προσπαθούσε να ολοκληρώσει τον πνιγμό χωρίς να τον γυρίσει ο κάτω.

Στην αρχαιότητα, η πάλη αποτελούσε την καλύτερη έκφραση φυσικής δύναμης και για το λόγο αυτό είχε σαν εκπρόσωπό της τον ίδιο τον Ηρακλή.

Η γνωστή σε όλους ονομασία της ως Ελληνορωμαϊκή πάλη ήρθε πολύ αργότερα, κατά την εισαγωγή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Σκοπός ήταν να τιμηθούν οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, ο Ελληνικός που τη δημιούργησε και ο Ρωμαϊκός που τη συνέχισε. Στην αρχαία Ελληνική μορφή της, η πάλη ήταν αρκετά σκληρό άθλημα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί από τους Ρωμαίους σε ηπιότερο, με περισσότερο αθλητικό χαρακτήρα.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, η πάλη προστέθηκε στα Ολυμπιακά αθλήματα το 708 π.Χ. Μέχρι τότε, τα μόνα αθλήματα που είχαν εισαχθεί ήταν αγώνες δρόμου. Λυπηρό παραμένει το γεγονός ότι η Ολυμπιακή επιτροπή αποφάσησε (το 2013) την αφαίρεση της πάλης από τους Ολυμπιακούς από το 2020. Για πολλούς, αυτό θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος της ως άθλημα.

Η πάλη ως πολεμική τέχνη

Η ικανότητα του ανθρώπου να αμύνεται στη μάχη σώμα με σώμα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους. Τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 15.000 π.Χ. δείχνουν κάποια μορφή πάλης, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της σε κάθε εποχή.

Είναι σαφές ότι η χρήση της είχε από τότε πολεμικό χαρακτήρα, τον οποίο και διατήρησε στο πέρασμα των αιώνων. Παρά το γεγονός αυτό, ήταν στην Αρχαία Ελλάδα που η τέχνη της μάχης σώμα με σώμα πήρε την αθλητική της μορφή, με σκοπό να την αναδείξει ακόμα περισσότερο. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να χαρακτηρίσουμε την πάλη ως την αρχαιότερη από τις πολεμικές τέχνες, μαζί με την πυγμαχία.

Μοιράσου το:

Πολεμικές Τέχνες (είδη)

Τα κυριότερα είδη πολεμικών τεχνών. Πληροφορίες, χώρα προέλευσης, κύρια χαρακτηριστικά και σύντομη ιστορία για κάθε είδος πολεμικής τέχνης χωριστά.

Αϊκίντο (Aikido)

Αϊκίντο (Aikido)

Το Αϊκίντο απαρτίζεται από τρεις έννοιες: Aϊ σημαίνει (αρμονία), Κι σημαίνει (πνεύμα) και Ντό σημαίνει (τρόπος), δηλαδή ο «τρόπος της πνευματικής αρμονίας». Πρόκειται για σύστημα αυτοάμυνας που ενσωματώνει διαφορετικά συστήματα με ήπια μορφή, όπως το Τζούντο, το Ζίου Ζίτσου, και διάφορες άλλες μορφές.

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Τι είναι το Ζίου Ζίτσου; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Ζίου Ζίτσου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Kickboxing

Kickboxing (American-1974)

Τι είναι το Κικ μπόξινγκ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Κικ μπόξινγκ; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

Τι είναι το ΜΜΑ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πάλη, Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πόσο αρχαία είναι η πάλη; Από που προέρχεται; Είναι τα ασιατικά συστήματα ίδιας ηλικίας; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Judo (Τζούντο)

Judo (Τζούντο)

Τι σημαίνει Τζού Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα; Υπάρχουν χτυπήματα σε αυτό; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Karate

Καράτε (Karate)

Τι σημαίνει Καράτε Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Πότε δημιουργήθηκαν τα διάφορα συστήματα; Πόσα έχουν δοκιμαστεί σε πεδία πολέμου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» ή Τέχνη του «Πολέμου»;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.