Πολεμικές Τέχνες

Καράτε (Karate)

Τι σημαίνει Καράτε Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Πότε δημιουργήθηκαν τα διάφορα συστήματα; Πόσα έχουν δοκιμαστεί σε πεδία πολέμου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» ή Τέχνη του «Πολέμου»;

Μοιράσου το:

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΙΑΠΩΝΙΑ

Το Καράτε ή Καράτε-ντο όταν μεταφράζεται σημαίνει (Καρά=άδειο και τε=χέρι), είναι δηλαδή η πολεμική τέχνη των «άδειων» χεριών. Το Karate αποτελεί την τέχνη των άδειων χεριών της αυτοάμυνας που ασκείται για την αξιοποίηση δύο πτυχών της πνευματικής και σωματικής τελειότητας και της αρμονίας.

Καράτε

Το Καράτε Ντο ή απλά Καράτε είναι μια πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε στις Νήσους Ρίου Κίου (Ryukyu) σε αυτό που είναι τώρα η Οκινάουα (Okinawa) της Ιαπωνίας. Αναπτύχθηκε από εγχώριες γηγενής μεθόδους μάχης που ονομαζόταν «Τε» (“te”), κυριολεκτικά «χέρι» ή και «Τίι» (“tii”- στην Οκινάουα) και από το κινέζικο Κένπο (Kenpo). Το Karate είναι μια τέχνη που χρησιμοποιεί γροθιές, λακτίσματα, κτυπήματα με γόνατα και αγκώνες και ανοιχτόχειρες τεχνικές, όπως το Στο (Shuto – κτύπημα με την «κόψη» του χεριού), λαβές, μερικές ρίψεις, και κτυπήματα σε ζωτικής σημασίας σημεία διδάσκονται σε κάποια συστήματα. Ο ασκούμενος του Καράτε ονομάζεται Καρατέκα.

Το Καράτε αναπτύχθηκε στο Βασίλειο Ryukyu πριν από την προσάρτηση των νησιών από την Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. Μεταφέρθηκε στην Ιαπωνική ηπειρωτική χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια εποχή πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Ιαπωνίας και των νήσων Ryu kyu. Το 1922 το Ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τον Gichin Funakoshi (Γκίτσιν Φουνακόσι) στο Τόκιο για να παρουσιάσει μια επίδειξη Καράτε. Το 1924 στο Πανεπιστήμιο Κέιο (Keio University) ιδρύθηκε ο πρώτος πανεπιστημιακός σύλλογος Καράτε στην Ιαπωνία και από το 1932, μεγάλα ιαπωνικά πανεπιστήμια είχαν συλλόγους Καράτε. Σε αυτήν την εποχή της Ιαπωνικής κλιμάκωσης μιλιταρισμού, το όνομα άλλαξε από «κινέζικο χέρι» σε «άδειο χέρι» – και τα δύο προφέρονται Καράτε – υποδεικνύοντας ότι οι Ιάπωνες επιθυμούαν να αναπτύξουν μια μορφή μάχης μέ Ιαπωνικό τρόπο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οκινάουα έγινε μια σημαντική στρατιωτική βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καράτε έγινε δημοφιλές μεταξύ των στρατιωτών που στάθμευαν εκεί.

Οι ταινίες πολεμικών τεχνών της δεκαετίας του 1960 και 1970 αύξησαν σημαντικά η δημοτικότητά του και η λέξη Καράτε άρχισε να χρησιμοποιείται με γενικό τρόπο να αναφερθεί σε όλες τις πολεμικές τέχνες εξ ανατολής. Σχολεία Καράτε άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτόπντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμερνων από εκείνους με απλό ενδιαφέρον, μέχρι και εκείνους που αναζητούν μια βαθύτερη μελέτη της τέχνης.

Ο Σιγκέρου Εγκαμι (Shigerou Egami), αρχι-εκπαιδευτής της σχολής Shotokan (την Σχολή του Σότο – χαϊδευτική ονομασία του Φουνακόσι), αποφάνθηκε ότι «η πλειοψηφία των οπαδών του Καράτε σε υπερπόντιες χώρες επιδιώκουν να μάθουν Καράτε μόνο για τις μαχητικές του τεχνικές, ενώ οι ταινίες … και η τηλεόραση … απεικονίζουν το Καράτε ως μυστηριώδες τρόπο μάχης με το οποίο είναι δυνατόν να προκαλέσουν θάνατο ή ζημία με ένα μόνο χτύπημα… τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν μια ψευδοτέχνη μακριά από την πραγματικότητα». Ο Σοσιν Ναγκαμινε (Shoshin Nagamine) είπε: « Το Καράτε μπορεί να θεωρηθεί ως η εσωτερική σύγκρουση του εαυτού ή ως ένας δια βίου μαραθώνιος που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της αυτο-πειθαρχίας, την σκληρή προπόνηση, προσπάθειες και την ατομική δημιουργικότητα.

Καράτε - Gichin Funakoshi - My way of life

Για πολλούς ασκούμενους, το Καράτε-ντο είναι μια βαθιά φιλοσοφική πρακτική. Το Καράτε διδάσκει ηθικές αρχές και μπορεί να έχει πνευματική σημασία για τους υποστηρικτές του. Ο Γκίτσιν Φουνακοσι (Gichin Funakoshi – Θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου Καράτε-ντο) στην αυτοβιογραφία του «Το Καράτε-Ντo: Τρόπος ζωής μου» (Karate Do: My way of life), σε αναγνώριση του μετασχηματισμού της φύσης της μελέτης του Καράτε. Το Καράτε σήμερα ασκείται για την «αυτο-τελειότητα», για πολιτιστικούς λόγους, για αυτοάμυνα και ως άθλημα. Το 2005, στην 117ης Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), το Καράτε δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων για να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Το Web Japan (που χρηματοδοτείται από το Ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών) ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 50 εκατομμύρια ασκούμενοι του Καράτε σε όλο τον κόσμο.

Μοιράσου το:

Πολεμικές Τέχνες (είδη)

Τα κυριότερα είδη πολεμικών τεχνών. Πληροφορίες, χώρα προέλευσης, κύρια χαρακτηριστικά και σύντομη ιστορία για κάθε είδος πολεμικής τέχνης χωριστά.

Αϊκίντο (Aikido)

Αϊκίντο (Aikido)

Το Αϊκίντο απαρτίζεται από τρεις έννοιες: Aϊ σημαίνει (αρμονία), Κι σημαίνει (πνεύμα) και Ντό σημαίνει (τρόπος), δηλαδή ο «τρόπος της πνευματικής αρμονίας». Πρόκειται για σύστημα αυτοάμυνας που ενσωματώνει διαφορετικά συστήματα με ήπια μορφή, όπως το Τζούντο, το Ζίου Ζίτσου, και διάφορες άλλες μορφές.

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Ζίου Ζίτσου (Ju-Jutsu)

Τι είναι το Ζίου Ζίτσου; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Ζίου Ζίτσου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Kickboxing

Kickboxing (American-1974)

Τι είναι το Κικ μπόξινγκ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα Κικ μπόξινγκ; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

MMA (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες)

Τι είναι το ΜΜΑ; Από που προέρχεται; Είναι ανατολικό ή δυτικό σύστημα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πάλη, Ελληνορωμαϊκή πάλη

Πόσο αρχαία είναι η πάλη; Από που προέρχεται; Είναι τα ασιατικά συστήματα ίδιας ηλικίας; Υπάρχουν διάφορα συστήματα πάλης; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Judo (Τζούντο)

Judo (Τζούντο)

Τι σημαίνει Τζού Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Υπάρχουν διάφορα συστήματα; Υπάρχουν χτυπήματα σε αυτό; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» Τέχνη του «Πολέμου» ή «Μαχητική» Άθληση;

Karate

Καράτε (Karate)

Τι σημαίνει Καράτε Ντο; Από που προέρχεται; Πόσο νέο ή παλαιό είναι στην πραγματικότητα; Πότε δημιουργήθηκαν τα διάφορα συστήματα; Πόσα έχουν δοκιμαστεί σε πεδία πολέμου; Θεωρείται Πολεμική «Τέχνη» ή Τέχνη του «Πολέμου»;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.