Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι σύλλογοι πολεμικών τεχνών βρίσκονται στις περιοχές: Αθήνα Κέντρο, Κολωνός, Κεραμεικός, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Πατήσια, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Παγκράτι, Πετράλωνα, Σεπόλια, Πολύγωνο και Θησείο που είναι και οι πλέον πυκνοκατοικημένες της πόλης, στις περιοχές: Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Μελίσσια για τα Βόρεια Προάστια και στην Γλυφάδα και την Δάφνη από τα Νότια Προάστια.
Στις περιοχές αυτές διδάσκονται όλα τα είδη πολεμικών τεχνών για άνδρες, για γυναίκες αλλά και για παιδιά, πολλά από τα οποία υπόκεινται σε καθημερινή λεκτική ή/και σωματική βία στο σχολείο ή και στο εξωσχολικό τους περιβάλλον.
Η αστικοποίηση της ζωής των ανθρώπων έχει επιφέρει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων βίας. Οι ενημερωμένοι πολίτες που αναγνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν στην καθημερινότητά τους, αναζητούν την ασφάλεια και προστασία που η αστυνομία δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει. Καταφεύγουν, λοιπόν, στην αυτοάμυνα, λαμβάνοντας μαθήματα από διάφορα μαχητικά αθλήματα, με την ελπίδα και πολλές φορές την πίστη ότι σε ώρα ανάγκης, η εκπαίδευση αυτού του τύπου θα τους βοηθήσει να σώσουν την ζωή τους και την σωματική τους ακεραιότητα. Παράλληλα, τα μαχητικά αθλήματα θεωρούνται κατάλληλα όχι μόνο για πολίτες και για αθλητές αλλά και για Σώματα Ασφαλείας. Το ποιά από αυτά είναι όντως κατάλληλα και τί αποτέλεσμα φέρουν θα το δούμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο.
Οι επικρατέστερες από τις πολεμικές τέχνες που επιλέγουν οι Έλληνες πολίτες είναι το Τζούντο – Judo, το Καράτε – Karate, το kick boxing, το Taekwondo, το Krav Maga, το μποξ – boxing (πυγμαχία) και η πάλη. Οι νεότερες μαχητικές τέχνες που έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είναι το MMA (μεικτές πολεμικές τέχνες – mixed martial arts) και το Brazilian Jujitsu. Τα μαθήματα πολεμικών τεχνών γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Το ωράριο μαθημάτων ποικίλει στην περιοχή της Αθήνας ανάλογα με την σχολή και το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την προπόνηση σε ομαδικά μαθήματα (ή σε μικρές ομάδες) αγώνες και πολλές φορές και σεμινάρια. Η διδασκαλία γίνεται από 2 έως και 5 φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες σχολές πραγματοποιούν προπονήσεις 2 με 3 φορές την εβδομάδα για 1 με 1,5 ώρα κάθε φορά. Ο εκπαιδευτής οφείλει να φέρει την αντίστοιχη κρατική πιστοποίηση.
Πολεμικές τέχνες στο Δήμο Αθηναίων
Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, επικρατέστερες είναι οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες (Καράτε, τζούντο, ζίου ζίτσου …) και ακολουθούν οι κινέζικες πολεμικές τέχνες (όπως το κουνγκ φου – Kung Fu). Η άνθισή τους ξεκίνησε από το 1970 περίπου και πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο κινηματογράφος, που έφερε τις πολεμικές τέχνες στο σπίτι του κάθε πολίτη μέσω της τηλεόρασης. Έτσι και στην Ελλάδα και περισσότερο στην Αθήνα, λίγο αργότερα, προς το 1980, άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό οι πρώτες μεγάλες σχολές πολεμικών τεχνών. Σήμερα, περιοχές όπως Γκύζη, Αμπελόκηποι, Καλλιθέα και άλλες συγκεντρώνουν πληθώρα σχολών στις οποίες ο κάθε δάσκαλος εξασκεί το δικό του σύστημα.