«Βάλτε φωτιά στην Ευρώπη!»
Αυτή ήταν η κραυγή μάχης του Τσόρτσιλ, των νεοσύστατων μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων που θα χτυπούσαν τις ναζιστικές δυνάμεις με ταχύτητα, εξυπνάδα, γενναιότητα, τόλμη, πυγμή και θανατηφόρες δεξιότητες.
Ο Φέρμπερν (Fairbairn) και ο Σάικς (Sykes) έλαβαν έκαστος το αξίωμα του Λοχαγού και επιφορτίστηκαν με την ευθύνη της μετατροπής των ανδρών και των γυναικών αυτών των κλάδων, σε θανάσιμους αντιπάλους σε μάχη σώμα-με-σώμα. Ότι διδάχτηκε από εκείνο το σημείο μέχρι το τέλος του πολέμου ήταν καθαρά προσανατολισμένο στη στρατιωτική χρήση, σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της αστυνόμευσης όπως είχε γίνει στην Σαγκάη. Ο Φέρμπερν και ο Σάικς επέλεξαν μια ομάδα από 12 άνδρες, οι οποίοι διδάχτηκαν το πρόγραμμα εκπαιδευτών 12 εβδομάδων αρχικά στο «Ειδικό Κέντρο Κατάρτισης – Ε.Κ.Κ.» (S.T.C. – Special Training Centre) Λάχαϊλορτ (Lochailort) και, στη συνέχεια αποστάλθηκαν να διδάξουν το σύστημα μάχης σε άλλες δυνάμεις. Οι ίδιοι σύντομα μετατέθηκαν από την αρχική τους βάση στο Λάχαϊλορτ η οποία έγινε το νέο «Κέντρου Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών» – Κε.Βα.Ε.Κ. (C.B.T.C. – Commando Basic Training Centre).
Οι Φέρμπερν και Σαϊκς καθώς και άλλοι πρώην αστυνομικοί της Σαγκάη που ήταν επίσης εμπειρογνώμονες στις άοπλες μεθόδους των δύο, ορίστηκαν ως εκπαιδευτές σε διάφορες Ελίτ Δυνάμεις και Μυστικές Μονάδες Πληροφοριών που ήταν διάσπαρτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτές περιελάμβαναν:
- Λόχους Commando
- Λόχους Αλεξιπτωτιστών
- Μυστικές Υπηρεσίες (S.I.S./M.I.6 – Secret Intelligence Service)
- Γραφείο Ειδικών Αποστολών (S.O.E. – Special Operations Executive)
- Σώμα Πεζοναυτών
- Βρετανική Πολιτοφυλακή (οι οποίοι έλαβαν ειδική εκπαίδευση ως μαχητές αντίστασης)
Υπό τον τίτλο «Σιωπηλή δολοφονία» (Silent Killing) οι Φέρμπερν και Σάικς επινόησαν μια σειρά από «βρώμικες» μεθόδους για την αντιμετώπιση ενός εχθρού που κρατήθηκαν μυστικές. Το Σύστημα Μάχης είχε σχεδιαστεί για χρήση χωρίς πυροβόλα όπλα ή όταν η χρήση πυροβόλων όπλων θα ήταν επιζήμια (στην αποστολή). Ήταν χωρισμένη σε έξι τμήματα και διδάχθηκαν επιπλέον την Άοπλη Μάχη και την Χρήση Μικρών Όπλων.
Τον Μάρτιο του 1942 ο Φέρμπερν έφτασε στον Καναδά με αυτό που αρχικά θα ήταν προσωρινή απόσπαση. Αμέσως, με την εντολή του «Βρετανού Συντονιστή Ασφαλείας» (B.S.C. / British Security Co-ordinator), δίδαξε τις μεθόδους του σε Μυστικούς Πράκτορες στο «Στρατόπεδο-Χ», επίσης γνωστό ως «Ειδικό Σχολείο Εκπαίδευσης Αρ. 103» (“Camp-X”).
Ενώ ο Ουίλιαμ Φέρμπερν δίδασκε στο «Στρατόπεδο-Χ» στον Καναδά, ο Ερικ Σάικς παρέμεινε στην Αγγλία. Ασχολήθηκε ως επόπτης στο προσωπικού του S.O.E. (Special Operations Executive) που ασχολείτο με συγκεκαλυμμένη δράση, δολιοφθορά, κατασκοπεία και, τη δολοφονία στη κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη πραγματοποιώντας την πολεμική κραυγή του Ουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchill).
Λίγο μετά τον βομβαρδισμό του Λιμανιού Πέρλ (Pearl Harbour) που ανάγκασε τις μέχρι τότε ουδέτερες Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του άξονα, ο Φέρμπερν ασχολιόταν ενεργά με την εκπαίδευση προσωπικού στις ΗΠΑ στη «Περιοχή-Β’» (Area-B), ένα μυστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Μέρυλαντ, (Maryland – υπάρχουν εικασίες ότι αυτό συνέβαινε ήδη πριν από την επίσημη κήρυξη του πολέμου). Αυτό το στρατόπεδο ήταν μία από τις πολλές «σχολές» που είχαν στηθεί για την εκπαίδευση Μυστικών Πρακτόρων που είχαν ανατεθεί στο O.S.S. (Γ.Σ.Υ – «Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών») το οποίο ιδρύθηκε το 1942 (Πρόγονος της C.I.A. που ιδρύθηκε 1945). Για ένα χρονικό διάστημα, ο Φέρμπερν είχε πολύ έντονο και διαιρούμενο πρόγραμμα, μεταξύ των «Στρατόπεδο-Χ» (Camp-X) στον Καναδά και την «Περιοχή-Β’» στο Μέρυλαντ των Η.Π.Α., ωστόσο, δεν θα περνούσε πολύς χρόνος πριν το O.S.S. θα διεκδικούσε όλη την προσοχή του.
Σύμφωνα με τo βιβλίο «Μυστική Έκθεση Πόλεμου του O.S.S.», το οποίο έχει συγγράψει ο Κέρμιτ Ρούσβελτ (ξάδελφος του Προέδρου των Η.Π.Α.), όπου ο Φέρμπερν και η κατάρτισή του προσωπικού της O.S.S. αναφέρεται, ο Φέρμπερν (Fairbairn) δεν χρησιμοποιούσε τον όρο “Defendu” όπως ο ίδιος είχε κάνει στη Σαγκάη. Εν καιρώ πολέμου η μέθοδο μάχης σώμα-με-σώμα του, αναφαίρετο απλώς ως «Σύστημα Fairbairn» (Fairbairn System).
Αυτό μπορεί να υπήρξε ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ αυτού και του Σάικς (Sykes) μιας και ο δεύτερος είχε συμβάλλει στο σύστημα ισάξια.