Γειά σας κύριε Σιδηρόπουλε,
Θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας με τη σειρά που μας τις παρουσιάσατε:
To combatives, με βάση και όσα γράφετε για τη γενεαλογία του, είναι κατ’ ουσίαν συγγενές στυλ του Hizardut? Που διαφοροποιούνται τα δύο συστήματα?
Το Combatives δεν είναι στυλ άλλα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ στην ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του θέματος της βίας. Μπορεί οι κύριοι Hanover και Καπανταϊδάκης να είχαν το ίδιο δάσκαλο αλλά, δεν έχει καμία σχέση το Combatives με το Hisardut. Το Hisardut είναι δημιούργημα το ιδίου το Dennis Hanover ο οποίος έχει συμπεριλάβει σε αυτό κυρίως στοιχεία από Ju Jutsu και το Kyokushinkai karate do. Και τα δύο αυτά είναι σύνθετα συστήματα με πολλές τεχνικές που απαρτίζουν το Hisardut και στηρίζονται στην ανταλλαγή κτυπημάτων. Αντιθέτως το σύστημα Combatives του Combatives Group είναι πολύ απλό και στηρίζεται σε απλές ΑΡΧΕΣ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ επίθεση, ακραία ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ και όχι σε πολλές και περίπλοκες τεχνικές.
Δεδομένου πως στα προγράμματα διδασκαλίας που έχετε αναρτήσει, δε φαίνεται διαχωρισμός ανά επίπεδο, στο μάθημα συνασκούνται μαθητές διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης?
Ναι, συνασκούνται πάντα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα διότι θεωρούμε ότι είναι καλό οι νέοι και όσοι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, να αντλούν από τις γνώσεις και την εμπειρία των παλαιότερων. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται απορίες και διορθώνονται λάθη που μπορεί να απειλούν την υγεία και την ζωή άμεσα.
Το κυριότερο, πως είναι δυνατόν ο ασκούμενος που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τον προβλεπόμενο κύκλο κάθε επιπέδου να είναι σε θέση να διατηρεί επαφή με όσα έχει διδαχθεί και να συνεχίσει να είναι εξοικειωμένος με αυτά?
Οι τεχνικές σε κάθε ενότητα των Civilian Combatives και Street Combatives είναι μετρημένες διότι δεν θεωρούμε ότι είναι τόσο οι τεχνικές που κάνουν την διαφορά στην πραγματικότητα μιας συμπλοκής 5 δευτερολέπτων. Πρόκειται για απλές τεχνικές, εύκολο να εξασκηθούν και να εφαρμοστούν σε κάθε επίπεδο (όπως κάνουν οι πυγμάχοι με τις λίγες τεχνικές που έχουν). Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπό συνθήκες στρες και πίεσης, ο καλά εκπαιδευμένος άνθρωπος θα «στηριχθεί» πάντα στις βασικότερες των βασικών τεχνικές. Τα επίπεδα δεν έχουν να κάνουν τόσο με την εκμάθηση ΝΕΩΝ τεχνικών όσο με την ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ του ΣΩΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (μαχητικού) και την ΕΚΜΑΘΗΣΗ, ΕΞΑΣΚΗΣΗ και ΕΦΑΡΜΟΓΗ πιο ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ και ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ και, κατόπιν την ΤΕΧΝΗ από τo επίπεδο 7 και άνω.
Τέλος, το Hisardut έχει αγωνιστικό σκέλος με επιδείξεις και αγώνες, κατηγορίες και κανόνες (φυσικά), που διαρκούν 3 μέρες κατά την τελευταί μας ενημέρωση, για να προωθείται το σύστημα και να κρατάει το ενδιαφέρων των ασκούμενων. Αυτό το τελευταίο είναι με το οποίο έχει την μεγαλύτερη διαφορά το Combatives, μιας και ενθαρρύνει όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σε συνδυασμό με την «βρωμιά» του δρόμου. Ο δημιουργός του Hisartut, Ντέννις Χάνοβερ είναι ο κύριος λόγος για την επαναφορά του κ. Καπανταϊδάκη στις Νότιο Αφρικανικές διδαχές που έλαβε από τον κοινό τους φίλο και εκπαιδευτή Μίκυ Ντάβιντοου.
Ευχόμαστε να καλύψαμε επαρκώς τις απορίες σας.
Φιλικά,
Combatives Group