Απάντηση σε ερώτηση στο YouTube
Κατ’ αρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για ΚΛΑΣΣΙΚΟ Combatives εδώ, διότι περιέχει μόνο Beatdown και Takedown αλλά όχι Throwdown με την έννοια της ΚΑΘΑΡΗΣ ΡΙΨΗΣ.
Οι λόγοι για αυτή τη προσέγγιση εξηγούνται λεπτομερώς σε μερικά άρθρα, λίγο ψάξιμο θέλει.
Τώρα για την πρώτη ερώτηση:
ΚΑΙ με τους ΔΥΟ ανάλογα την ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Και την δεύτερη:
Και ΠΑΛΙ με τους ΔΥΟ ανάλογα την ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Τα ερωτήματα είναι:
Τι θέλεις να πετύχεις;
Αν π.χ. «παίζει» σε αγώνες Τζούντο κανείς, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί ο αγώνας στο έδαφος αν δεν πετύχει ή όποια ρίψη να φέρει Ippon (10 βαθμούς και την λήξη του αγώνα) προσπαθώντας να πετύχει Ippon με κατακράτηση στη συνέχεια. Εκεί είναι όλα θέμα εμπειρίας, τέχνης, ικανότητας και λίγο τύχης.
Αν από την άλλη, συζητάμε για την χρήση ρίψης σε συμπλοκή «δρόμου» όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλάζουν τα πράγματα. Από την δική μας σκοπιά αν πιάσει οποιαδήποτε καλά δουλεμένη τεχνική χωρίς να καταλήξει κανείς στο έδαφος, όλα καλά! Δεν θεωρούμε ότι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος σε ρίψεις ασκούμενος θα δυσκολευτεί, ειδικά αν χρησιμοποιήσει βαριά χτυπήματα πρώτα. Εκεί είναι όλα θέμα εμπειρίας, αγριότητας, ικανότητας και λίγο περισσότερο τύχης.
Αν από την άλλη τον συμπαρασύρει ο άλλος μαζί του στο έδαφος, έχουμε πολλά θέματα που ξαφνικά προστίθενται στις παραμέτρους της κατάστασης. Το έδαφος δεν είναι καθόλου καλή λύση για αυτοάμυνα κατά την γνώμη μας και, οι λόγοι για αυτό βρίσκονται στο άρθρο – Μάχη εδάφους για σκοπούς αυτοάμυνας;
Ευχόμαστε να σε έχουμε καλύψει.