Πόσο σίγουρος μπορεί κανείς να είναι για την αντίδρασή του;

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα Δάσκαλε. Βάσει των όσων έχουν ειπωθεί, προκύπτουν οι εξής απορίες: 1.Πως θα μπορούσε ο αμυνόμενος να είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να επιτεθεί πρώτος; Δεν θα μπορούσε να κάνει λάθος στους υπολογισμούς του και να αρχίσει πρώτος την επίθεση ενώ δεν θα ήταν απαραίτητο να την κάνει; 2.Λογικά, η ισχύς της επίθεσης του αμυνόμενου θα πρέπει να είναι το πολύ ίση (και όχι μεγαλύτερη) από την ισχύ της επίθεσης του επιτιθεμενου (πχ σε περίπτωση ενεδρας). Το θέμα είναι το ότι δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι το που θα το τραβήξει ο επιτιθεμενος και πάνω στον πανικό /φόβο του, χρησιμοποιήσει περισσότερη ισχύ επίθεσης από αυτή που πραγματικά χρειαζόταν. Σε αυτήν την περίπτωση, πως θα δικαιολογουσε στο δικαστήριο την υπερβολική χρήση βίας; Αν πχ πάνω στον πανικό του σακάτευε τον επιτιθεμενο, πως θα μπορούσε να αποδείξει ότι τελικά ήταν απόρροια της αδρεναλίνης και του φόβου που είχε εκείνη τη στιγμή; 3. Ακόμη και αν είναι ψυχοσωματικα εκπαιδευμένος και χρησιμοποιήσει ακριβώς την ισχύ που χρειάζεται (και όχι παραπάνω) για να αμυνθεί και, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο ως προς τη ζημιά που υφίσταται ο επιτιθεμενος, όπου ο τελευταίος ουσιαστικά παθαίνει μεγάλη ζημιά, τότε ο αμυνόμενος τι μπορεί να κάνει βάσει νόμου; Παραδειγμα: Ο επιτιθεμενος πιάνει από τα ρούχα τον αμυνόμενο και ο αμυνόμενος εφαρμόζει επιτόπου ένα throw down/takedown με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο έδαφος το κεφάλι του ο επιτιθεμενος και να παραλύσει. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Απάντηση σε ερωτήσεις στο βίντεο του YouTube

10c. | Concepts-Principles-Strategies-Tactics-Techniques | ENG | CG

Εύστοχες ερωτήσεις που απαιτούν λίγη λεπτομέρεια.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

  1. Πως θα μπορούσε ο αμυνόμενος να είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να επιτεθεί πρώτος; Δεν θα μπορούσε να κάνει λάθος στους υπολογισμούς του και να αρχίσει πρώτος την επίθεση ενώ δεν θα ήταν απαραίτητο να την κάνει;

Σαφώς, για αυτό υπάρχουν η εκπαίδευση και η πείρα. Η «αίσθηση», η εμπειρία του αμυνόμενου και η «αποκωδικοποίηση των ενδείξεων» που προσφέρει ο επιτιθέμενος μέσω της γλώσσας του σώματος παίζουν μεγάλο ρόλο.

  1. Λογικά, η ισχύς της επίθεσης του αμυνόμενου θα πρέπει να είναι το πολύ ίση (και όχι μεγαλύτερη) από την ισχύ της επίθεσης του επιτιθεμενου (πχ σε περίπτωση ενεδρας). Το θέμα είναι το ότι δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι το που θα το τραβήξει ο επιτιθεμενος και πάνω στον πανικό/φόβο του, χρησιμοποιήσει περισσότερη ισχύ επίθεσης από αυτή που πραγματικά χρειαζόταν. Σε αυτήν την περίπτωση, πως θα δικαιολογουσε  στο δικαστήριο την υπερβολική χρήση βίας; Αν πχ πάνω στον πανικό του σακάτευε τον επιτιθεμενο, πως θα μπορούσε να αποδείξει ότι τελικά ήταν απόρροια της αδρεναλίνης και του φόβου που είχε εκείνη τη στιγμή;

Δεν μπορεί να το γνωρίζει, γι’ αυτό υπάρχει το «…συνέχισε να χτυπάς», το «απρόθυμος ή ανίκανος» και το «μόλις αρκετό αρκεί». Αυτά βέβαια απαντώνται προς το τέλος στο παραπάνω βίντεο που κατεβάσαμε και ανεβάσαμε ξανά διότι χρειαζόταν μια διόρθωση.

Πέρα από αυτό θα πρέπει ο αμυνόμενος να αποδείξει και τον μεγάλο τρόμο και φόβο του στο δικαστήριο, χωρίς αυτό να κριθεί απαραιτήτως αληθές από αυτό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσει να σου δώσει ένας δικηγόρος. Πάντως, από την πλευρά μας, δεχόμαστε ότι η αδρεναλίνη και ο φόβος μπορούν να κάνουν τον επιτιθέμενο να φανεί σαν τέρας. Επειδή το καταλαβαίνουμε, έχουμε ένα ολόκληρο σύνδεσμο πάνω στην Ψυχολογία. Καλό θα ήταν να διαβάσεις όλα τα άρθρα εκεί για να δεις πώς και πόσα μπορούν να πάνε στραβά αν δεν μπορεί κανείς να χειριστεί την ψυχολογική πίεση σε καταστάσεις βίας.

Είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που κάνουμε και χωριστά μαθήματα ώστε να αρχίσει κανείς να καταλαβαίνει τους μηχανισμούς του ψυχικού του κόσμου. Μαθαίνοντας πως να επεμβαίνει κανείς σε αυτόν και να επιβάλλεται ελέγχοντάς την ψυχολογίας του, του προσφέρονται περισσότερες επιλογές.

  1. Ακόμη και αν είναι ψυχοσωματικά εκπαιδευμένος και χρησιμοποιήσει ακριβώς την ισχύ που χρειάζεται (και όχι παραπάνω) για να αμυνθεί και, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο ως προς τη ζημιά που υφίσταται ο επιτιθεμενος, όπου ο τελευταίος ουσιαστικά παθαίνει μεγάλη ζημιά, τότε ο αμυνόμενος τι μπορεί να κάνει βάσει νόμου; Παραδειγμα: Ο επιτιθεμενος πιάνει από τα ρούχα τον αμυνόμενο και ο αμυνόμενος εφαρμόζει επιτόπου ένα throw down/takedown με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο έδαφος το κεφάλι του ο επιτιθεμενος και να παραλύσει.

Αρχικά πρέπει ξεκαθαρίσουμε ότι η αρπαγή από τα ρούχα, το σπρώξιμο, το φτύσιμο και το βρίσιμο δεν δικαιολογούν τέτοια δράση. Δες ξανά την απάντηση που σου δώσαμε στο Υπάρχει “Plan B” στην ύλη του Combatives; Αλλά, ας υποθέσουμε ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα κατόπιν βαριάς και επικίνδυνης επίθεσης από τον επιτιθέμενο. Μόνιμη συμβουλή μας είναι να εγκαταλείψει την σκηνή τρέχοντας προς ασφαλές σημείο (αποδεικνύοντας φόβο και τρόμο σε κατάσταση αυτοάμυνας) και, να μιλήσει αμέσως με τον δικηγόρο του. Ό λόγος για την επαφή με τον δικηγόρο πρώτα είναι απλός όπως περιγράφει και  η απάντησή μας. Η επικίνδυνη σωματική βλάβη διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην σύλληψη του δράστη, να τον πάει στο τμήμα και να σχηματιστεί δικογραφία. Καλό είναι σε αυτή τη δικογραφία να παραστεί και ο δικηγόρος. Για περισσότερες λεπτομέρειες μίλησε σε έναν.

Ευχόμαστε να σε καλύψαμε.

Όνομα: sakis sakis
Ημ/νία: 17/04/2021
Περιοχή: Άγνωστη

Μοιράσου το:

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.