Οι Κανόνες της Αυτοπροστασίας

Γιατί είναι απαραίτητο στην Αυτοάμυνα να έχει κανείς ένα σχέδιο δράσης; Τι γίνεται αν δεν έχει τέτοιο σχέδιο; Ποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τέτοια προσέγγιση σε θέματα ζωής και θανάτου;

Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και προσβάσιμα μόνο με προσωπικό κωδικό.)

Εδώ και μερικές δεκαετίες διαφοροποιώ τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα από την αυτοάμυνα και την επιβίωση. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι ο στόχος, ο σκοπός, η προσέγγιση και η νοοτροπία αυτών είναι αρκετά διαφορετικές. Όλα αυτά αναλύονται σε άλλα άρθρα και ομιλίες, οπότε δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες σε αυτό. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς αυτή τη διαφοροποίηση, ήταν λογικό ότι κάθε προσπάθεια αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας χρειαζόταν Κανόνες Εμπλοκής, ένα Σχέδιο Δράσης.

Μετά από πολλή εμπειρία, έρευνα και παρατήρηση των συγκρούσεων στους δρόμους, αναπτύξαμε ένα δοκιμάζοντάς το εξαντλητικά στην τότε ακόμα παραδοσιακή κοινότητά μας. Δεν εγκαταλείψαμε ξαφνικά τις παραδοσιακές ρίζες μας, γιατί αυτό είναι από όπου ξεκινήσαμε. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και τη δοκιμή αναλύσαμε και δοκιμάσαμε ποιες τεχνικές πρέπει να τηρήσουμε για τους σκοπούς της Αυτοάμυνας και πώς να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες απαιτήσεις βασισμένες στους νόμους της πατρίδας μας.

Στην αρχή της απόφασής μας να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα Προσωπικής ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, διαχωρίσαμε την ΑΣΦΑΛΕΙΑ από την ΤΕΧΝΗ. Τα προγράμματα κατάρτισης της κοινότητας Combatives Group είναι ΧΩΡΙΣΤΑ, αλλά με ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ μεταξύ τους. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ έρχεται ΠΡΩΤΗ γιατί γνωρίζουμε ότι λίγοι άνθρωποι θα αφοσιωθούν για πολύ στη μορφή της Τέχνης. Μόλις ολοκληρώσουν τα πρώτα 6 προγράμματα και είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν τι κάνουν, μπορεί να δηλώσουν ότι θα συνεχίσουν με τη μορφή τέχνης. Βρήκαμε αυτή την προσέγγιση πολύ πιο περιεκτική και αποτελεσματική, επειδή οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν να είναι ασφαλείς έχουν μια τίμια ευκαιρία να το κάνουν.

Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Σκοπός – Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να υποστηρίξουμε τη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα των μελών μας.

Στόχος – Η θωράκιση του πολίτη με γνώσεις και δεξιότητες που τον προστατεύουν από κάθε είδους απειλή και βία.

Μέθοδος – Ρεαλιστική Αυτοάμυνα. Η εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που εστιάζει στην αντιμετώπιση πραγματικών καταστάσεων απειλής και βίας που αντιμετωπίζουν πολίτες και επαγγελματίες.

Αποτέλεσμα – Η αλλαγή στην ψυχοσύνθεση του ασκούμενου και η ικανότητά του να αντιμετωπίσει μια απροσδόκητη επίθεση βάναυσης βίας με αμεσότητα και αυτοπεποίθηση.

Το Σχέδιο Δράσης συζητήθηκε και αναθεωρήθηκε με νομικό σύμβουλο και δημιουργήθηκε για να προστατεύσει όχι μόνο το θύμα, αλλά και τα δικαιώματα του επιτιθέμενου.

Ο λόγος για αυτό με απλά λόγια είναι ότι κάθε περιστατικό βίας δεν είναι ίδιο.

Ένα άτομο που σας επιτίθεται δεν χρειάζεται απαραίτητα να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα ή να πεθάνει για μια «βλακώδη επίθεση». Αυτό θα ήταν ανεύθυνο και παράνομο. Ακόμη και για περιπτώσεις ακραίας βίας, η αμοιβαία βία πρέπει νομικά να είναι κλιμακούμενη, καθώς τα νομικά ζητήματα τείνουν να περιορίζονται σημαντικά.

Για να συμμορφωθούμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, καταλήξαμε σε μια Προσέγγιση Τριών Φάσεων.

Η Προσέγγιση Τριών Φάσεων

Οι κανόνες αυτοπροστασίας είναι απλοί. Η ύπαρξη μιας κάποιου είδους Στρατηγικής Αυτοπροστασίας είναι απαραίτητη.

Το σύνθημα των Προσκόπων «Έσω έτοιμος» είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Όποια και αν είναι η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, θα πρέπει να την έχετε ήδη καταστρώσει και να την ακολουθήσετε πιστά σαν να είναι χαραγμένη σε πέτρα. Υποσύνολα της στρατηγικής που ονομάζονται ΤΑΚΤΙΚΕΣ, είναι γραμμένες σε άμμο (διότι αυτές αλλάζουν ανά πάσα στιγμή).

Δεν έχετε κανένα λόγο να εμπλακείτε, αν μπορείτε να αποφύγετε την αντιπαράθεση ή σύγκρουση.

Αν ήδη συμμετέχετε αλλά έχετε μια διέξοδο από την αντιπαράθεση ή σύγκρουση, αρπάξτε την! Κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποφύγετε την όλη κατάσταση (αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο βεβαιωθείτε ότι όλοι σας έχουν δει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια αποφυγής της βίας).

Αν δεν μπορείτε, ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ κάποια ΑΠΟΣΤΑΣΗ δημιουργώντας ένα ΚΕΝΟ και, προσπαθήστε να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ τη ΡΙΖΑ του προβλήματος, αλλά μείνετε σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ.

Η επίθεση είναι σπάνια μια καλή επιλογή (νομικά τουλάχιστον). Ωστόσο, ελλείψει οποιασδήποτε άλλης επιλογής, βεβαιωθείτε ότι η όλη συμπλοκή πρόκειται να ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ, εξουδετερώνοντας το περιστατικό με τη ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΗ ΖΗΜΙΑ. Πάντα να έχετε κατά νου ότι μια επίθεση ενέχει όχι ΜΟΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ αλλά ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Η προσέγγιση του Combatives Group στη κάθε σύγκρουση είναι μια Προσέγγιση Τριών Φάσεων που έχει μόνο Τρία Σημεία Δράσης σε κάθε Φάση. Αυτά εξηγούνται εν συντομία στις ενότητες που ακολουθούν. Υπάρχουν πολλές ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ που είναι εγγενείς σε κάθε σημείο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ για ΚΑΘΕ ΦΑΣΗ και είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Στην διδασκαλία λαμβάνονται υπ’ όψιν η ψυχοσύνθεση και ο σωματότυπος του εκπαιδευόμενου και συνεπώς η καταγραφή ενός γενικού κανόνα είναι άτοπη. Είναι, λοιπόν, η πολιτική των Εκπαιδευτών του Combatives Group να διδάσκουν αυτά τα στοιχεία σε βάθος ρυθμισμένα σε προσωπικό επίπεδο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στις Αίθουσες Πρακτικής μας.

23/10/2013

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Εναντίον Πολλών επιτιθέμενων

Εναντίον Πολλών

Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας; Πόσοι σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες; Με πόσους επιτιθέμενους μπορεί να τα βάλει κανείς στη πραγματικότητα; Και αν είναι οπλισμένοι; Και τι πρέπει να κάνεις με πολλούς οπλισμένους δράστες;

Η Πραγματικότητα - Εναντίον του Μαχαιριού

Η Πραγματικότητα – Εναντίον του Μαχαιριού

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε κάποιες αλήθειες σχετικά με αυτό το θέμα και θα φέρουμε στο φως μια άλλη άποψη η οποία μπορεί να πείσει ή μπορεί και να μη πείσει τους ανθρώπους διαφορετικά. Εμείς από την πλευρά μας ευελπιστούμε να τους κάνουμε τουλάχιστον να σκεφτούν…

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Υπάρχει άνθρωπός που να μη φοβάται κάτι; Μπορεί να ελεγχθεί ο φόβος; Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να το καταφέρει αυτο; Ποιές ασκήσεις είναι αυτές που μπορούν να μειώσουν τον φόβο και την αβεβαιότητα;

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.