Έχει το Σύστημα Combatives μας σχέση με το Krav Maga, το Systema ή κάποιο άλλο σύστημα μάχης σώμα-με-σώμα;
Κι’ αν «Ναι», πόσο;
1. Συστήματα παρόμοια με το Combatives
2. Ομοιότητα του Combatives με το Krav Maga
3. Να επιλέξω Combatives, Systema ή Krav Maga;
4. Παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και Combatives
5. Τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι αποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες;
Τέτοιες ερωτήσεις αμέσως μου επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν μερική ή πλήρη άγνοια της ιστορίας, οπότε θεώρησα σκόπιμο να παραθέσω τι έχουν αποκαλύψει οι εκτεταμένες έρευνες μου.
Νέα Συστήματα Combatives
Αναφερόμενοι σε μαχητικά συστήματα στρατιωτικής εφαρμογής, σύμφωνα με την κοινή λογική οποιοδήποτε σύστημα μάχης σώμα-με-σώμα θα έπρεπε να ακολουθεί την ίδια απλή, άμεση και κυρίως αποτελεσματική φιλοσοφία και μεθοδολογία που οι σοβαροί στρατοί εφαρμόζουν στην γενική και ειδική εκπαίδευσή τους. Δυστυχώς όμως, συνήθως, ο δρόμος που ακολουθούν δεν σχετίζεται πάντα με αυτήν την προσέγγιση. Δείτε σχόλιο (Εκπαίδευση για Στρατό) από το Αμερικανικό εγχειρίδιο Combatives FM 3-25.150
Συχνά βλέπουμε στρατούς να αναζητούν τις συμβουλές πολιτών ή και στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν από πολιτικό προσωπικό που υποτίθεται ότι έχει γνώση «πολεμικών τεχνών».
Εδώ εντοπίζεται και το πραγματικό πρόβλημα.
Εδικά αυτοί οι πολίτες και όσοι εκπαιδεύτηκαν με αθλητική προσέγγιση, δεν έχουν καμία ιδέα σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει ΠΟΛΕΜΟΣ ή/και ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ. Έχουν γαλουχηθεί από τον κόσμο του Χόλυγουντ και του αθλητισμού με όλους τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται. Δοκιμάζοντας τεχνικές που είναι ή ΑΔΥΝΑΤΟΝ ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να εφαρμοστούν από ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ είναι εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι αυτή η προσέγγιση θα προκαλέσει ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ πρόβλημα.
Αυτές οι αστοχίες κοστίζουν ζωές σε καιρό πολέμου.
Είναι σταθερή θέση του Combatives Group ότι δεν νοείται να γίνεται πολεμική εκπαίδευση σε στρατιώτες (και αστυνομία) υπό το πρίσμα και τα δεσμά της αθλητικής εκπαίδευσης και νοοτροπίας. Ειδικά όταν απειλούνται ζωές πρέπει να εκπαιδεύεσαι σαν επαγγελματίας από επαγγελματίες που δεν έχουν γαλουχηθεί σε αθλητικό περιβάλλον, ούτε έχουν «αλλοιωθεί» προς χάριν του μάρκετινγκ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα νέα αυτοδημιούργητα συστήματα και άλλα που στην χώρα προέλευσης τους είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ΠΟΤΕ σε συνθήκες πολέμου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν δοκιμαστεί ΕΛΑΧΙΣΤΑ. Ως εκ τούτου, εντελώς λανθασμένα, όλα αυτά τα συστήματα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «πολεμικών» τεχνών, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζονται αλλιώς. Για όσες δεν έχουν αθλητικό σκέλος «μαχητικά συστήματα» και για όσες έχουν αθλητικό σκέλος «μαχητικά αθλήματα».
Αρκετές «μοντέρνες» προσεγγίσεις τύπου Combatives έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια κάτω από διαφορετικά ονόματα. Καμία όμως δεν είναι πιστή στις ΑΡΧΕΣ, τις ΕΝΝΟΙΕΣ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ της φιλοσοφίας και μεθοδολογίας Combatives όπως αναπτύχθηκαν από τους Fairbairn, Sykes, Applegate, Underwood και άλλους που συνέβαλλαν. Παρά ταύτα, πολλοί χρησιμοποιούν το αυθεντικό Combatives ως μέτρο σύγκρισης ή σημείο αναφοράς για να «κλέψουν» λίγο από την αυθεντικότητά του.
Δηλαδή αναφέρονται σε κάθε μοντέρνο σύστημα που διδάσκουν ως:
«Νέα βελτιωμένη έκδοση του Combatives» ή «Ακριβώς όπως το Combatives αλλά καλύτερο!».
Άλλοι λένε:
«Πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό από το Combatives.»
και το καλύτερο…:
«Μας αντέγραψε το Combatives!»
Σημειώστε παρακαλώ ότι όταν αναφέρομαι σε Combatives, εννοώ ακριβώς αυτό που διδάχθηκε με συγκεκριμένη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ που δημιουργήθηκε το 1915, χρησιμοποιήθηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή, αυτό που αρχικά ονομάστηκε “Defendu”, μετέπειτα “Fairbairn system” και μεταπολεμικά, επίσημα πλέον “Combatives” από τους Άγγλους που το δημιούργησαν.
Σήμερα ο καθένας προσκολλά την λέξη “Combatives” σε οτιδήποτε κάνει χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς εννοείται με τον όρο αυτό ή τι ακριβώς προσδιορίζει ο όρος όταν μιλάμε για αυτόν σε σχέση με την τέχνη του πολέμου. Μέχρι και «καράτε combatives» έχουμε δει.
Υπάρχουν συστήματα που στον ανεκπαίδευτο ή ανίδεο ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ όμοια με αυτό που εκτελείται σε μια κατάσταση συμπλοκής (δείτε – Krav Maga). Όμως, δεν μιλάμε ΜΟΝΟ για την εκτέλεση ΤΕΧΝΙΚΩΝ όταν μιλάμε για Combatives.
To Krav Maga λόγω της εξαιρετικής διαφημιστικής προβολής είναι και πολύ γνωστό. Στην πηγή της δημιουργίας του είναι πολύ πιο “Combative” από άλλα συστήματα «πολεμικών τεχνών». Όμως, συν το χρόνο έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό – εξηγούμε στη συνέχεια.
Αυτές οι δυσκολίες κατανόησης για το τι ακριβώς είναι ή τι προσδιορίζεται ως “Combatives”, δημιουργούν σύγχυση και, μερικές φορές οξύνουν τα πνεύματα σε ατελείωτες συζητήσεις περί αυθεντικότητας. Αυτό δικαιολογείται για όσους δεν γνωρίζουν κάποια ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Πολλές απορίες μπορούν εύκολα να λυθούν με λίγη ιστορική ΕΡΕΥΝΑ, ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.
Προσφέρουμε παρακάτω μια σειρά από ιστορικά γεγονότα.
Για όσους θέλουν να επιμείνουν στη γνώμη τους, ότι και να πει κανείς δεν αρκεί ούτως ή αλλιώς.