Αυτοπροστασία πριν την Αυτοάμυνα

και η εφαρμογή στην πράξη

Είναι οι πολεμικές τέχνες τα μαχητικά αθλήματα κλπ ισοδύναμα με την Αυτοάμυνα; Είναι σωστό να θεωρεί ο κόσμος ότι αν τύχει κάτι στο δρόμο, η γνώση μιας οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης αρκεί και καλύπτει; Μήπως προκύπτουν άλλα δεδομένα στην αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων;

Στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων, πολεμικές τέχνες, μαχητικά αθλήματα κλπ είναι ισοδύναμα. Δηλαδή, οι περισσότεροι θεωρούν ότι αν τύχει κάτι στο δρόμο, η γνώση μιας οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης αρκεί και καλύπτει.

Για αυτούς τους ανθρώπους όμως που έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με αυτό το κομμάτι (των πολεμικών τεχνών, της αυτοάμυνας κλπ), το βασικό ερώτημά τους είναι το πώς αυτά διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, ποιά είναι η αφετηρία και ποιός είναι ο στόχος σε κάθε τέχνη, άθλημα ή σύστημα.

Μια ουσιαστική διαφοροποίηση του Συστήματος Αυτοάμυνας Combatives με τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες είναι το σημείο αφετηρίας. Ειδικότερα, οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα έχουν ως αφετηρία τον αγώνα, την συμπλοκή. Οι δυο (πάντα δυο) αντίπαλοι λοιπόν θεωρούν αυτονόητο ότι θα παλέψουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με κλωτσιές ή με μπουνιές, υπάρχει διαιτητής και βαθμολογητές, και στο τέλος θα βγει ο νικητής.

Στην πραγματικότητα όμως, στο δρόμο δηλαδή και όχι στο dojo (χώρο άσκησης), τα πράγματα διαφέρουν κυρίως διότι η σύγκρουση δεν είναι πάντα αναπόφευκτη. Σίγουρα αν μια επικείμενη συμπλοκή μπορεί να τελικά αποφευχθεί ή να αποκλιμακωθεί (δηλ. χωρίς σωματική επαφή, οπλισμό κλπ.) αυτό είναι το ιδανικό.

Αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά του Combatives.

H αφετηρία του Combatives είναι η αυτοπροστασία, η αποφυγή της συμπλοκής εάν είναι δυνατόν, και αν αυτό δεν είναι εφικτό η σωστή εκτίμηση της κατάστασης και του περιβάλλοντος ώστε να εφαρμοστεί σωστά το επόμενο βήμα, η αυτοάμυνα. Η αυτοάμυνα, χρονικά, έρχεται αμέσως μετά, όταν η συμπλοκή έχει ξεκινήσει.

Μαθαίνοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας/αυτοάμυνας προκύπτουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων. Ειδικά αυτό το κομμάτι δεν απαιτεί εξάσκηση στο dojo αλλά μπορεί κάποιος εύκολα να το εξασκεί στην καθημερινότητα του ώστε να έχει πάντα επίγνωση του περιβάλλοντος, αυξημένα αντανακλαστικά, να βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Είναι φυσικά αυτονόητο ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορεί απλά να διδαχθεί σε ένα χώρο γυμναστήριου, όπως για παράδειγμα οι τεχνικές και οι λαβές, απλά μπορούν να δοθούν τα ερεθίσματα και η κριτική σκέψη.

Όμως σίγουρα η επίγνωση του περιβάλλοντος αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των κινήσεων τόσο της κλιμάκωσης αλλά και της αποκλιμάκωσης. Η αντίληψη του χώρου και η εκτίμηση της κατάστασης είναι κάτι πολύ σημαντικό που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην πιθανή συμπλοκή. Βασικά σημεία, μεταξύ άλλων, είναι:

1. Σε κάθε χώρο που εισερχόμαστε πρέπει πάντα να γνωρίζουμε που είναι η έξοδος ή, ακόμη καλύτερα, να έχουμε αναγνωρίσει ΔΥΟ εξόδους ώστε αν κάποιος μπει από την μια να έχουμε τρόπο διαφυγής.

2. Όταν κάποιος πλησιάζει προς το μέρος μας και φαίνεται ύποπτος πάντα πρέπει να γνωρίζουμε που είναι τα χεριά του. Μπορεί να είναι οπλισμένος.

3. Αποφεύγουμε πάντα να περνάμε αναμεσά από κόσμο μαζεμένο (παρέα).

4. Εάν πρέπει να περάσουμε (διότι δεν υπάρχει εναλλακτική) περνάμε πάντα αποφασιστικά αποφεύγοντας έντονη οπτική επαφή. Δεν πρέπει δηλαδή να έχουμε την εμφάνιση του θύματος.

5. Τα χεριά, σε τέτοιες καταστάσεις ποτέ δεν είναι στις τσέπες βρισκόμαστε πάντα σε κατάσταση ημι-ετοιμότητας.

6. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από το Dojo. Πρέπει κάνεις να είναι σε θέση να εφαρμόσει ότι έχει μάθει σε διαφορετικές συνθήκες πχ/ σε σκάλα, σε αυτοκίνητο, στο σκοτάδι.

7. Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου πως και με τι είναι δυνατόν να οπλιστούμε στην περίπτωση που τελικά γίνει συμπλοκή,

Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι μια καλή αφετηρία ώστε να γίνει σταδιακά μια προσαρμογή σε πραγματικές συνθήκες και να συνηθίσουμε τον εαυτό μας σε αυτόματη αναγνώριση του περιβάλλοντος.

11/12/2015

Ζέρδιλας Γιώργος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Τεχνικές «Παντός Καιρού»

Είναι το ίδιο αποτελεσματική μια γυναίκα με έναν άνδρα στην αντιμετώπιση ενός άνδρα; Παίζουν ρόλο τα κιλά και η δύναμη αν γνωρίζεις τεχνικές; Δουλεύουν όλες οι τεχνικές για όλους εξίσου καλά; Μήπως είναι μύθος αυτό που λένε στις πολεμικές τέχνες; Και αν είναι πως θα το δοκιμάσω;

Πόσο Combative είσαι;

Χρειάζεται να είναι κανείς ψηλός και δυνατός ή μήπως χρειάζεται πολλές τεχνικές για να είναι Combative; Τι σημαίνει ο όρος “Combative” και τι ο όρος “Combatives” Ποιά η διαφορά και γιατί χρειάζεται να την γνωρίζουμε. Εδώ θα δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους όρους και έννοιες που συνδέονται με αυτό.

Η Προετοιμασία δεν είναι Επιλογή

To Combatives Group είναι η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ στην Ελλάδα που εκπαιδεύει τους ανθρώπους στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες, την Αυτοπροστασία και την Αυτοάμυνα με Ρεαλιστική Αυτοάμυνα και Βαριά Θωρακισμένους Αντιπάλους.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.