Η Τέχνη του Δόλου

Είναι σωστό να εκμεταλλευτούμε την εξαπάτηση; Μήπως είναι άδικο να χρησιμοποιούμε δόλιο χτύπημα; Τι είναι αυτό που ίσως το δικαιολογήσει; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορευμένες και νόμιμες τεχνικές; Ποιές είναι οι συνέπειες χρήσης τους;

Πώς ο δόλος μπορεί να σώσει τη ζωή μας

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και προσβάσιμα μόνο με προσωπικό κωδικό.)

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι Αθλητικοί Σύλλογοι που διδάσκουν παραδοσιακές ή και σύγχρονες πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα, δεν διδάσκουν καθόλου ή δεν ασκούν συστηματικά το εξαιρετικά αποτελεσματικό «δόλιο χτύπημα» ή πιό κόσμια την «εξαπάτηση» (το άτομο συνήθως μαθαίνει το τελευταίο μόνο του σε σπάρινγκ). Και είναι λογικό διότι όλα αυτά τα αθλήματα βασίζονται στο «ευ αγωνίζεσθαι» για την απόκτηση της νίκης, μέσω μιας ηθικής και αθλητικής συμπεριφοράς.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το πνεύμα του αθλητισμού να υπεισέρχεται σε αγώνα για επιβίωση. Δυστυχώς οι άνθρωποι, αυτό ακριβώς έχουν την τάση να κάνουν.

Πιστεύουν ότι αν εκπαιδεύεσαι ακόμη και σε «σκληρά» αθλήματα, η μάχη για επιβίωση απέχει απλώς ΕΝΑ ΒΗΜΑ. Αυτό δεν περιέχει καμία αλήθεια. Είναι σαν να λέμε ότι ένα κατσαβίδι κάνει την ίδια δουλειά με ένα σφυρί (και τα δύο εργαλεία είναι αλλά δεν κάνουν το ίδιο πράγμα). Το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες εντοπίζεται στην ηθική και αθλητική καλλιέργεια που έχουν λάβει κατά την διάρκεια της παιδείας τους. Εξαιρετική και ευγενική προσέγγιση μεν, αλλά τελείως λάθος δε. Αυτή η σωστή αθλητική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις προθέσεις και τους σκοπούς του αθλητή και με την οποία ο αθλητισμός και ο δίκαιος αγώνας πρέπει να διεξάγονται, μπορεί να αποβεί μοιραία την στιγμή της αλήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι η γνώμη της ομάδας του Combatives Group και των Εκπαιδευτών της, ότι:

Σε συμπλοκή για επιβίωση δεν υπάρχει «δόλιο χτύπημα», μόνο νικητής και ηττημένος. Είναι ο ηττημένος που το αποκαλεί «δόλιο» ή «βρώμικο». – Ζακ Καπανταϊδάκης

Σε μια κρίσιμη κατάσταση, η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ίσως είναι πολύ πιο «ανθρώπινη» πράξη. Έτσι δεν επιτρέπουμε στον επιτιθέμενο να κλιμακώσει το επίπεδο της βίας. Αλλιώς, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε πολύ χειρότερα για να σταματήσει η επίθεση ή να αναχαιτίσουμε την επικείμενη επίθεση. Μια ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ μπορεί να αποτρέψει μια εξαιρετικά βίαιη σύγκρουση και να μας «γλυτώσει» από το να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ που θα ακολουθήσουν. Η σύγκρουση (λόγω οξυμένων πνευμάτων και θιγμένων εγωισμών) μπορεί εύκολα και γρήγορα να καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη με ολέθρια κατάληξη για εμάς και, κατά συνέπεια, την οικογένεια μας.

Σημειώστε ότι το ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ είναι καθ’ όλα ΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ και θα πρέπει να αποδείξουμε στον εισαγγελέα πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πράξαμε με αυτόν τον τρόπο διότι ΔΕΝ ΥΠHΡΧΕ ΆΛΛΟΣ ΤΡOΠΟΣ να σωθούμε.

Υπάρχει πάντα το «ήθος του μαχητή», το σύνηθες επιχείρημα των «παραδοσιακών πολεμικών τεχνών» και των «μαχητικών αθλημάτων». Λένε ότι τέτοια «δόλια» συμπεριφορά είναι άδικη, απαράδεκτη και άνανδρη.

Στα πλαίσια του πνεύματος του αθλητισμού, σίγουρα!

Αλλά εγώ έπαψα να μπερδεύομαι δεκαετίες τώρα. Από τη δική μου σκοπιά (η επιβίωση χωρίς όρους την στιγμή της αλήθειας), θέλω να φτάσω στο σπίτι και στην οικογένειά μου ζωντανός και άθικτος. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσω την λεβεντιά μου!

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Κάλυψη, Κλείσιμο, Αντεπίθεση!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κλείσει κανείς την απόσταση μεταξύ συμπλεκόμενων; Είναι απαραίτητο να το κάνει κανείς αυτό ή πιο σωστό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο; Υπάρχει τρόπος να γίνει με ασφάλεια;

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Τα Μυστικά της Αυτοάμυνας

Ξεκινάμε ΠΑΝΤΑ με ΛΟΓΙΚΗ προσέγγιση ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ αρχικά τον κόσμο με μια σειρά νομικής ενημέρωσης επί του θέματος, ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ και ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ασφάλειας και αυτοπροστασίας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.