Η αλήθεια απαιτεί διαύγεια.
Aυτό είναι το συμπέρασμα όσων καταλαβαίνουν την κατάρτιση αντιμετώπισης βίας.
Ισχύει αυτό;
Μήπως θολώνει τα νερά η πολυπλοκότητα ή μήπως ενδείκνυται η απλοποίηση;
Όσο προχωρά η παγκοσμιοποίηση, τόσο περισσότερες εκφράσεις έχουν την τάση να γίνονται παγκόσμια αναγνωρίσιμες. Ακούμε συχνά «Αμερικανισμούς» (εκφράσεις που προέρχονται από τη λαϊκή κουλτούρα της Βόρειας Αμερικής) και μια έκφραση που απαντάται αρκετά, έχοντας γίνει πανταχού παρούσα, είναι το ακρωνύμιο K.I.S.S. ή αλλιώς:
Keep It Simple Stupid!
Ποιοι πλασάρουν λάθος πράγμα
Το Combatives Group ασχολείται με θέματα Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Οι άνθρωποι που γράφουν άρθρα που εμφανίζονται σε αυτό το site, είναι άνθρωποι που προετοιμάζονται, μετέχοντας στην αγωγή του Combatives Group, που ασχολείται ειδικά με τη θεωρητική και τη φυσική άσκηση των εν λόγω θεμάτων.
Η ίδια η προετοιμασία είναι στη μορφή καταστάσεων, που βασίζονται στην πραγματικότητα. Συχνά, η μέθοδος εκπαίδευσης, έρχεται σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με αυτό που οι άνθρωποι εξισώνουν, με τις πρακτικές αυτοάμυνας όσων προπονούνται στις πολεμικές τέχνες ή τα μαχητικά αθλήματα.
Γιατί;
Γιατί ΑΥΤΟ πλασάρουν αυτές οι κοινότητες στο κοινό εδώ και χρόνια.
«Ώστε θες να μάθεις να αμύνεσαι; Κάνε εγγραφή στον Αθλητικό Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών!»
Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα…
Εκτός από την εσφαλμένη αντίληψη, ότι ένα αθλητικό σωματείο (με το ανάλογο ήθος) ασχολείται πραγματικά με τις πρακτικές της αχαλίνωτης βίας του ΠΟΛΕΜΟΥ.
Εννοείται χωρίς κανόνες, χωρίς χρονικά όρια, χωρίς διαιτητές, χωρίς ήθος, τον/ους ένοπλο/ους αντίπαλο/ους κλπ; – αλλιώς γιατί να λέγονται «πολεμικές».
Ο μαθητής ξεκινά στην πραγματικότητα ένα ταξίδι εκμάθησης τεραστίων αριθμών ρουτινών και τεχνικών. Αυτό επιτυγχάνεται ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΣ (mastering) συχνά περίπλοκες τεχνικές, συνήθως σε ένα περιβάλλον που προάγει επίσης τις πολιτιστικές πρακτικές του εκάστοτε συστήματος.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 5-8 χρόνια, για να αφομοιωθούν τα βασικά (Μαύρη ζώνη) σε έναν αξιόπιστο Αθλητικό Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών ή Μαχητικών Αθλημάτων.
Επιπλέον, αν κάποιος επιχειρήσει την κατάκτηση των υψηλότερων επιπέδων μόρφωσης, προκειμένου να βαφτιστεί «μάστερ», ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη ζωή.
Γι’ αυτό και ονομάζεται «πολεμική τέχνη». Επειδή η διαδικασία της τελειοποίησης μιας καλλιτεχνικής επάρκειας, απαιτεί χρόνο και πάνω απ’ όλα, πειθαρχία και ΑΦΟΣΙΩΣΗ στον σκοπό. Οι άνθρωποι είναι προϊόν του περιβάλλοντός τους. Συχνά προσπαθούν να επιταχύνουν αυτή την καμπύλη μάθησης, επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία σε μόλις 3 χρόνια ή και λιγότερο. Αυτή είναι μια εποχή όπου ο καθένας θέλει γρήγορα αποτελέσματα!
Αν είναι δυνατόν ΤΩΡΑ!
Όμως αυτή η πρακτική συμπίεσης μιας ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, έχει συνέπειες.
Εκατοντάδες μηχανικά πολύπλοκες τεχνικές ασκούνται ανεπαρκώς.(Σχετικά λίγες φορές η κάθε μια και ως εκ τούτου ανεπαρκώς δοκιμασμένες, ειδικά υπό συνθήκες πίεσης).
Μετέχοντας στην πειθαρχημένη διαδικασία της εκμάθησης μιας πολεμικής τέχνης, ένας άνθρωπος, επίσης, διατηρεί ουσιαστικά ταυτόχρονα και μια πολιτιστική κληρονομιά. Με τον τρόπο αυτό, συμμετέχει στην εκμάθηση της εκάστοτε μορφής τέχνης, για χάρη της έκφρασης του ιδίου του συστήματος. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα τύχης αν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αναπτύξουν την ικανότητα μάχης (με την έννοια της επιβίωσης και όχι του αθλητισμού).
Αλλά αποτελεί αυτό εκμάθηση στην Αυτοάμυνα… ή μήπως αποτελεί εκμάθηση Αγωνιστικής Αγωγής;
Αποτελεί ο Αγώνας ΚΑΙ Αυτοάμυνα;
Εδώ είναι όπου οι έννοιες και η προσέγγιση του Combatives Group και της κοινότητας του, έρχονται σε αντίθεση με τις έννοιες και την προσέγγιση της αδελφότητας των πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων.
Σε αντίθεση με την έννοια της ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, όπως ασκούνται σε αθλητικό ΑΓΩΝΑ, η έννοια της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ είναι περισσότερο μια προσέγγιση HIT-AND-RUN (χτύπα και τρέξε).
Στην πραγματικότητα, μια συμπλοκή σε κατάσταση Αυτοάμυνας δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από την συνεχόμενη εμπλοκή ΜΕΤΑ από αυτό το χρονικό διάστημα, αυξάνουν γεωμετρικά.
Ιδού και το ερώτημα:
«Πόσες εκατοντάδες τεχνικές χρειάζεται να γνωρίζουμε για μια συμπλοκή 5 δευτερολέπτων;»
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΣΤΟΧΟΣ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ είναι να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του και να ξεφύγει από την απειλή και τον κίνδυνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οποιοδήποτε λογικό και αντικειμενικό άτομο θα μπορούσε πιθανότατα προτείνει μεταξύ 1 και ίσως 12 τεχνικές συνολικά!
Ιδού και το επόμενο ερώτημα:
«Γιατί τότε να επενδύσουμε χρόνια για να μάθουμε εκατοντάδες τεχνικές;;»
Είναι τότε προφανές, ότι αν ένας άνθρωπος ενδιαφέρεται απλώς ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, η «Τέχνη» στις «Πολεμικές Τέχνες» δεν είναι καθόλου σημαντική! Συνεπώς, το πόσο σέξι φαίνεται ή το πόσο τέλεια εκτελείται μια τεχνική ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, εφόσον επιτευχθεί με αρκετή ΔΥΝΑΜΗ και ΤΑΧΥΤΗΤΑ κάτω από ΠΙΕΣΗ σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ώστε να γίνει η δουλειά.
Εν κατακλείδι, σε μια πραγματική κατάσταση Αυτοάμυνας ζωής και θανάτου, το να γνωρίζουμε ΜΕΡΙΚΕΣ βασικές τεχνικές ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, επειδή έχουν ασκηθεί εξαντλητικά υπό πίεση, θα αποδειχθεί πολυτιμότερο από το να γνωρίζουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ τεχνικές ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ. Αυτό αποτελεί κανόνα που οι στρατοί, οι αληθινοί ασκητές «Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών» γνωρίζουν καλά.
Με άλλα λόγια…
Keep It Simple Stupid!!
Ακολουθούν μερικά δείγματα της φιλοσοφίας KISS:
Δείγματα της φιλοσοφίας KISS
Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα να βρεθούμε εκτός ισορροπίας ή να πέσουμε, Όχι στις ψηλές κλοτσιές. (Ούτε τις γυριστές, εναέριες, πίσω, axe, κλπ. Μπορεί να πιάνουν σε αγώνες, αλλά, ο δρόμος και η επιβίωση δεν είναι αγώνας.)
Όταν ρίχνουμε γροθιά, ακόμη και με γάντια, η πλειοψηφία των τραυματισμών είναι στις αρθρώσεις του εκτελούντα. Όχι με το μέτωπο της γροθιάς. (27 μικρά κοκαλάκια προς 1 χονδρό κρανίο. Ποιο θα επικρατήσει; Δεν υπάρχει ούτε ένας επαγγελματίας πυγμάχος που να μην έχει σπάσει το προστατευμένο χέρι του στο κρανίο του αντιπάλου του.)
Στην πάλη εδάφους, οι άνθρωποι δεν μπορούν να απομακρυνθούν, να αποφύγουν εύκολα τα χτυπήματα ή να δουν ξεκάθαρα τα όπλα στα χέρια. Όχι στη πάλη στο έδαφος. (Ναι, γνωρίζουμε ΠΩΣ να παλεύουμε στο έδαφος… απλά προτιμούμε να ΜΗ βρεθούμε εκεί! Είναι τόσο δύσκολο να ακινητοποιηθεί ένα οπλισμένο χέρι εν κινήσει, που η μόνο η κοινή λογική υπαγορεύει την αποφυγή τέτοιας κατάστασης.)
Αυτά τα τρία απλά δείγματα δεν είναι δύσκολο να κατανοηθούν και δείχνουν σαφώς μια προσέγγιση ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ στην έννοια του KISS. Τα πάντα στο ρεπερτόριο του Civilian Combatives και του Street Combatives που καθορίστηκαν από το Combatives Group, έχουν σχεδιαστεί για να ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ την ΕΚΘΕΣΗ ενός ατόμου στην ΑΠΕΙΛΗ και τον ΚΙΝΔΥΝΟ. Αυτή η σαφή, βασική προσέγγιση κοινής λογικής παρέχει από μόνη της σοβαρό πλεονέκτημα… και αυτό προτού να συζητήσουμε και το πρώιμο στάδιο της σωματικής επαφής, αυτό της Αυτοπροστασίας…
Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο απλό από ό, τι η ΑΠΟΥΣΙΑ, η ΑΠΟΦΥΓΗ ή η ΑΠΟΔΡΑΣΗ από μια απειλή ή κίνδυνο;
Αλλά αναλύονται ποτέ αυτές οι επιλογές σε Αθλητικούς Συλλόγους Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικού Αθλητισμού; (Έχουν και αυτά κάποια επιστημονική εφαρμογή αλλά, ελάχιστη πρακτική εφαρμογή όπως διδάσκονται.)
Για να μην αναφέρουμε την πιο περιεκτική παροιμία, που ταιριάζει απόλυτα με την έννοια της Ασφάλειας…
«Του φευγάτου η μάνα…» νομίζουμε ότι γνωρίζετε το υπόλοιπο…
Πόσο πιο ΑΠΛΟ μπορεί να είναι αυτό;
Αυτός είναι ο λόγος, που εμείς η κοινότητα του Combatives Group, ψηφίζουμε το KISS ανάμεσα στις αγαπημένες μας λέξεις.