Απλότητα, απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αμεσότητας μιας συμπλοκής
«Η απλότητα είναι η υπέρτατη σοφιστεία.» – Leonado da Vinci
Είναι συχνό φαινόμενο στον χώρο των πολεμικών τεχνών να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμπλακεί σε πραγματικές καταστάσεις βίας να διδάσκουν αυτοάμυνα. Και μάλιστα, με πολύπλοκες τακτικές και τεχνικές.
Μπορεί αυτό να εντυπωσιάζει τους αδαείς, ακόμη και να τους πείθει ότι όντως μπορούν να εκτελεστούν τέτοια σε καταστάσεις στρες, αλλά αυτά είναι όσα ΝΟΜΙΖΟΥΝ. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή, ωμή και αδυσώπητη.
Όσοι γνωρίζουν την ανθρώπινη ψυχοφυσιολογία, γνωρίζουν επίσης και πως αντιδρά ένας άνθρωπος υπό συνθήκες στρες. Πάνω από τους 175 παλμούς της καρδιάς ανά λεπτό, όλες οι λεπτές και σύνθετες (πολύπλοκες) δεξιότητες παύουν να λειτουργούν. ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ. Όπως και αυτομάτως αναλαμβάνει ΑΚΟΥΣΙΑ το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα. Τότε, μόνο οι Βαριές Μηχανικές Κινήσεις λειτουργούν. Και συχνά, μόνο όσες μπορούν να εκτελεστούν κατ’ επανάληψη, χωρίς κινησιολογική ακρίβεια ή ακρίβεια στόχου. Αυτό είναι κλινικά αποδεδειγμένο γεγονός και ως εκ τούτου δεν δέχεται αμφισβήτηση.
Ακολουθεί λογικά ότι εφόσον ΜΟΝΟ βαριές κινήσεις μπορούν να εκτελεστούν, όσες τακτικές και τεχνικές ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ αυτό το μοτίβο, δεν θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ. Συνεπώς, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τακτικές και τεχνικές είναι εφικτές, ενώ είναι ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ των ελάχιστων που προσφέρει μικρή αλλά επαρκή ποικιλία στην τακτική απάντηση.
Η ίδια η απλότητα είναι τέχνη από μόνη της, διότι ο καθένας μπορεί να περιπλέκει τα πράγματα όσο θέλει για να προβάλλει δήθεν γνώσεις.
«Η απλότητα είναι το δυσκολότερο πράγμα να διασφαλιστεί σε αυτόν τον κόσμο. Είναι το τελευταίο όριο της εμπειρίας και η τελευταία προσπάθεια μεγαλοφυΐας.» – George Sand