ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ
H Ελληνική πάλη, γνωστή και ως αρχαία Ελληνική πάλη ή απλά ως πάλη, ήταν το πιο δημοφιλές οργανωμένο άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα σημείο κερδίζοταν όταν ένας αθλητής ανάγκαζε τον συναθλητή του να αγγίζει το έδαφος με την πλάτη του, υποτασσόταν με λαβή ή είχε πεταχθεί εκτός της καθορισμένης περιοχής πάλης. Τρία σημεία θα έπρεπε να κερδιθούν για να κερδίσει κανείς τον αγώνα.
Μια ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτή τη μορφή πάλης ήταν εκείνη όπου ένας από τους διαγωνιζόμενους ήταν ξαπλωμένος στην κοιλιά του με το άλλο στην πλάτη του προσπαθώντας να τον πνίξει. Ο αθλητής στο έδαφος, προσπαθούσε να πιάσει το ένα χέρι του αντιπάλλου του που βρισκόταν επάνω του και να τον γυρίσει από την πλάτη του, ενώ ο αθλητής από πάνω προσπαθούσε να ολοκληρώσει τον πνιγμό χωρίς να τον γυρίσει ο κάτω.
Στην αρχαιότητα, η πάλη αποτελούσε την καλύτερη έκφραση φυσικής δύναμης και για το λόγο αυτό είχε σαν εκπρόσωπό της τον ίδιο τον Ηρακλή.
Η γνωστή σε όλους ονομασία της ως Ελληνορωμαϊκή πάλη ήρθε πολύ αργότερα, κατά την εισαγωγή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Σκοπός ήταν να τιμηθούν οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, ο Ελληνικός που τη δημιούργησε και ο Ρωμαϊκός που τη συνέχισε. Στην αρχαία Ελληνική μορφή της, η πάλη ήταν αρκετά σκληρό άθλημα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί από τους Ρωμαίους σε ηπιότερο, με περισσότερο αθλητικό χαρακτήρα.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, η πάλη προστέθηκε στα Ολυμπιακά αθλήματα το 708 π.Χ. Μέχρι τότε, τα μόνα αθλήματα που είχαν εισαχθεί ήταν αγώνες δρόμου. Λυπηρό παραμένει το γεγονός ότι η Ολυμπιακή επιτροπή αποφάσησε (το 2013) την αφαίρεση της πάλης από τους Ολυμπιακούς από το 2020. Για πολλούς, αυτό θα σημάνει ουσιαστικά και το τέλος της ως άθλημα.
Η πάλη ως πολεμική τέχνη
Η ικανότητα του ανθρώπου να αμύνεται στη μάχη σώμα με σώμα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους. Τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 15.000 π.Χ. δείχνουν κάποια μορφή πάλης, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά της σε κάθε εποχή.
Είναι σαφές ότι η χρήση της είχε από τότε πολεμικό χαρακτήρα, τον οποίο και διατήρησε στο πέρασμα των αιώνων. Παρά το γεγονός αυτό, ήταν στην Αρχαία Ελλάδα που η τέχνη της μάχης σώμα με σώμα πήρε την αθλητική της μορφή, με σκοπό να την αναδείξει ακόμα περισσότερο. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να χαρακτηρίσουμε την πάλη ως την αρχαιότερη από τις πολεμικές τέχνες, μαζί με την πυγμαχία.