Φίλε Παναγιώτη,
Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να μας επισκεφτείς, δύο πράγματα μόνο θα χρειαστείς να γνωρίζεις:
1/ Πρέπει να είσαι 18 ετών και άνω.
2/ Η τάξη Combatives Μελισσίων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα μάλλον θα ενσωματωθεί με την τάξη των Βριλησσίων λόγω εγγύτητας (δες τα προπονητήριά μας).
Τώρα όσον αφορά αν το Combatives μοιάζει με το Krav Maga, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον το ανάποδο ισχύει, διότι το Combatives είναι κατά πολύ παλαιότερο (από το 1915 περίπου). Επίσης, κάτι που δεν έχουμε δημοσιεύσει ακόμη στα άρθρα μας, είναι το γεγονός ότι ο Ίμι Λίχτενφελτ, ιδρυτής του Krav Maga, υπηρέτησε στην Λεγεώνα των Ελεύθερων Τσέχων (παρότι Ούγγρος ο ίδιος) στην βόρεια Αφρική. Αυτή η λεγεώνα εκπαιδεύτηκε από Άγγλους που γνώριζαν Combatives. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Ίμι Λίχτενφελτ γνώριζε μέχρι τότε μόνο κλασσική πάλη και πυγμαχία. Το πιθανότερο είναι μάλλον ότι αφομοίωσε την φιλοσοφία, μεθοδολογία και τεχνικές του Combatives στο δικό του σύστημα. (Kάποια στιγμή στο μέλλον θα δημοσιεύσουμε το σύνολο των ερευνών μας πάνω στα νέα συστήματα που βασίζονται στο αρχικό Combatives.)
Μια ιστορία που κυκλοφορεί από τον Μόνι Αιζικ (πρωταθλητή Τζούντο και γνώστη Τζου Τζούτσου) στην βόρεια Αμερική, είναι ότι το Krav Maga δημιουργήθηκε από κοινού με το ίδιο. Ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι ένωσε τα στοιχεία Combatives με κάποιες τεχνικές Τζού Τζούτσου (όχι αυτό που διδάσκεται στην Ελληνική ομοσπονδία) δημιουργώντας το Krav Maga. Δικές μας έρευνες έχουν δείξει ότι τις όποιες Ανατολικές αποχρώσεις ο Ίμι Λίχτενφελτ τις έχει δανειστεί μάλλον από άλλη πηγή, αυτή του ΚΑΠΑΠ (που και πάλι βασιζόταν στο Αγγλικό σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης), την εποχή που διδάσκονταν οι τεχνικές στο σπήλαιο Palmach (μυστική βάση εκπαίδευσης και επιχειρήσεων των Εβραίων κατά των Παλαιστινίων πριν την ίδρυση του Ισραήλ το 1948).
Το Krav Maga λοιπόν μάλλον έχει ρίζα στα Combatives του Φέρνπερν και Σάικς με χρονολογική διαφορά 2 δεκαετιών περίπου. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνονται όμοια. Που διαφέρουν; Ακόμη και σήμερα τα αυθεντικά Combatives είναι συγκριτικά πολύ πιο απλό και “Brutal” με πολύ λιγότερες τεχνικές και όλες πολύ «άγριες», διότι η τελική του εξέλιξη έγινε καθαρά στρατιωτική και όχι πολιτική. Εμείς, η ομάδα του Combatives Group, το έχουμε χωρίσει σε τμήματα ύλης για να εξυπηρετήσουμε τις χωριστές ανάγκες πολίτών και επαγγελματιών. (Civilian Combatives – Street Combatives – Advanced Combatives – Professional Combatives).
Με εκτίμηση
Η ομάδα του Combatives Group