Ερώτηση 1
Στο πρώτο μέρος της ερώτησης 1) η απάντησή μας είναι:
Σίγουρα ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ από το να ΜΗΝ κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
Στο δεύτερο μέρος της ερώτησης 1) η απάντησή μας είναι:
Αυτή είναι λάθος ερώτηση διότι σαφώς και θα μπορούσε και ο επιτιθέμενος να αντεπιτεθεί στην αντίδρασή της με τον ίδιο τρόπο. Αλλά για να καταλάβεις πως βλέπουμε εμείς το θέμα, ας πάμε λίγο πίσω στην αρχή της δεύτερης ερώτησης του 1).
Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι πρέπει η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ και ΩΜΗ ΒΙΑ να χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση των όποιον τεχνικών σε κατάσταση αμύνης.
Η σωστή ερώτηση είναι:
ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ πρέπει να γίνει η ΕΝΑΡΞΗ της επίθεσης για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Δηλαδή:
Έγινε με ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ και ΕΚΠΛΗΞΗ ακολουθούμενη με ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ;
ή
Έγινε ΜΕΤΑ από ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ όπου ΗΔΗ είχαν ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ τα ΠΝΕΥΜΑΤΑ άρα και η ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ;
Στην πρώτη, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ διότι πιάνεις τον άλλον «ξεβράκωτο», ενώ στη δεύτερη καθόλου.
Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς στην κοινότητά μας είμαστε ΠΟΛΥ ΥΠΕΡ της ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ με ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΠΡΟΘΕΣΗ εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι αυτά τα στοιχεία μας δίνουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
Ο κύριος ΣΚΟΠΟΣ αυτής της προσέγγισης για εμάς είναι όπως έχουμε πει στο παρελθόν, να κάνουμε ΑΜΕΣΑ τον αντίπαλο ΑΠΡΟΘΥΜΟ ή ΑΝΙΚΑΝΟ να συνεχίσει δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ΔΙΟΔΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.
Αλλιώς, έπρεπε ήδη να έχουμε απέλθει από της αρχή χωρίς να μπλέξουμε καν.
Εμείς ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ την ανταλλαγή χτυπημάτων και πάλης (όρθια ή στο έδαφος) διότι είναι σαφές ότι Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Προτιμάμε λοιπόν να πράξουμε αποφασιστικά την στιγμή που η επίθεση πρόκειται να εκδηλωθεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να μάθει να μάχεται με μεγάλο φάσμα επιλογής τεχνικών αν θέλει στην συνέχεια. Το πρόγραμμα μας είναι πλήρες από αυτήν την άποψη μιας και μπορεί κανείς να συνεχίσει με κλασσικό μαχητικό Ju Jutsu πεδίου μάχης. Παραδείγματα έχει στο playlist Old school.
Για το τρίτο μέρος της ερώτησης 1), στο σχόλιο και την υπόθεσή σου είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Αυτός είναι και ο λόγος που θα θέλαμε να βλέπουμε περισσότερες να αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσής τους μαθαίνοντας ΠΡΩΤΑ κυρίως να ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. Το επόμενο στάδιο, αυτό της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, είναι ΕΠΙΣΦΑΛΕΣΤΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ακόμη και για ΑΝΔΡΕΣ που αμύνονται, πόσο μάλλον για γυναίκες εναντίων ενός ανδρός με κακό σκοπό…
Ερώτηση 2
Στην ερώτηση 2) τα πράγματα για το Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group είναι όπως τα περιέγραψες στη δεύτερη παράγραφο της ίδιας ερώτησης. Περιλαμβάνονται όλες οι «ανθρώπινες δεξιότητες» (αποκλιμάκωση, διαπραγμάτευση κλπ.), και οι «μαλακές δεξιότητες» ορατές και μη.
Για τη δεύτερη ερώτηση στο 2) η απάντηση είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
Το κλασσικό Ju Jutsu είναι ευρύτατο σύστημα μάχης με πολύ βάθος. Το σύνολό του δεν ειδικεύεται μόνο σε μια ή άλλη μορφή μάχης. Τα περιέχει όλα, ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ, ΕΞΑΡΘΡΩΣΕΙΣ, ΡΙΨΕΙΣ, ΠΑΛΗ και ΟΠΛΑ. Και επειδή είναι ευρύτατο σύστημα περιέχει και τις ΜΑΛΑΚΕΣ και ΣΚΛΗΡΕΣ δεξιότητες προσέγγισης (Sofuto sukiru, Ηādosukiru). Αυτές βρίσκονται στις ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΤΥΧΕΣ του ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ συστήματος.
Ένα καλό παράδειγμα για ΜΑΛΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ είναι η έμφαση στην εκμετάλλευση ενέργειας του επιτιθέμενου, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία στην εξέλιξη του στο πρωταρχικό Judo (για το σημερινό δεν είμαι πολύ σίγουρος).
Ένα καλό παράδειγμα για ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ είναι ότι έχει κρούση ή διάτρηση, δηλαδή ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ και ΑΙΧΜΗΡΑ ΟΠΛΑ. Η ωμή βία που αναφέρεις έχει να κάνει με την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην οποία βρίσκεται κανείς και ΠΟΣΗ ΖΗΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ όπως ακριβώς γίνεται στο Combatives πρόγραμμα.
Με απλή αναλόγια: Χρησιμοποιείς το πιστόλι σου να ΑΠΟΤΡΕΨΕΙΣ βία ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ με βία ή για να ΣΩΘΕΙΣ απλά ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙΣ;
Μαλακή πειστικότητα ή σκληρή πειστικότητα;
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, το Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group δημιουργήθηκε καθαρά για σκοπούς αυτοάμυνας όπως ονομάστηκε και τίποτα άλλο. Το λεγόμενο ”Hit and Run” εκτελεσμένο σε ελάχιστο χρόνο με όλα τα παρελκόμενα για να γίνει αυτό με όση επιτυχία μπορούμε να έχουμε.
Δεν πρόκειται για σύστημα ανταλλαγής χτυπημάτων διότι αυτό παρατείνει τον χρόνο έκθεσης στον κίνδυνο και πιθανή κλιμάκωση μέχρι και θάνατο.
Εξετάζοντάς το Σύστημα του Combatives Group από διαφορετικές γωνιές, έχει τα καλά του, έχει όμως και τα κακά του. Το θέμα είναι, τι έχεις κανείς ΑΝΑΓΚΗ (πνευματισμό, τέχνη, άθληση, επιβίωση;) και, κατά πόσο μπορεί να τα ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ υπό συνθήκες ΑΚΡΑΙΑΣ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ.