Combatives και κλασσικά συστήματα

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας. Όπως έχετε αναφέρει, υπάρχουν 3 ειδών «πολεμικά συστήματα» (ας μου επιτραπεί η έκφραση αυτή): Οι «πολεμικές τέχνες», τα μαχητικά αθλήματα και η αυτοάμυνα (Fairbairn, Combatives Group, μαχητικό Jujutsu). Ο Donn Draeger είχε κατατάξει τα «πολεμικά συστήματα» σε 3 κατηγορίες: Classical Bujutsu (των οποίων η χρήση αποσκοπούσε σε μάχη, με μέθοδο εξάσκησης μέσω των kata), τα Classical Budo (των οποίων η χρήση αποσκοπούσε σε σφυρηλάτηση του σώματος και του πνεύματος και όχι τόσο σε μαχητική υπόσταση, με μέθοδο εξάσκησης μέσω των kata καταλλήλως τροποποιημένων για το σκοπό αυτό) και τα σύγχρονα Budo (τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν συνέχεια των Classical Budo αλλά έχουν καταλήξει στο να είναι απλά μαχητικά αθλήματα, χωρίς να προσφέρουν την καλλιέργεια του πνεύματος που υποτίθεται ότι κάνουν και στοχεύουν μόνον στον αθλητισμό, με μεθόδους εξάσκησης αρχικώς και μέσω shiai/randori και μέσω kata για τις επικίνδυνες τεχνικές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέσω randori και, τελικώς, μόνον μέσω shiai/randori). Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να κάνει την αντιστοίχιση (χοντρικά) Classical Bujutsu – Fairbairn, του Combatives Group το μαχητικό Jujutsu και, Classical Budo – «πολεμικές τέχνες», σύγχρονα Budo – μαχητικά αθλήματα (Judo, BJJ, MMA κλπ); Θα ήταν σωστή μία τέτοιου είδους αντιστοίχιση; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση σε ερώτηση στο YouTube
Self defense | Typical Combatives Class #7 | CG

Σε ποιό από τα κλασσικά συστήματα προσέγγισης αντιστοιχεί το Combatives;

Το Combatives που διδάσκουμε δεν διδάσκεται με Kata αλλά Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια με δυναμική του «δρόμου». Ούτε προσφέρει την καλλιέργεια του πνεύματος (τουλάχιστον όχι όπως προωθείται από κάποιους που πουλάνε αυτό το στοιχείο χωρίς να το κάνουν στη πραγματικότητα). Τέτοιο εγχείρημα θέλει πολύ χρόνο και βύθιση σε όλες τις πνευματικές πτυχές της ανατολικής φιλοσοφίας, κάτι που δεν είναι πραγματικά συμβατό με τον δυτικό τρόπο ζωής. Εμείς απλά διδάσκουμε στον κόσμο δεξιότητες να «ζει αμυντικά» και αν χρειαστεί να δώσει μάχη επιβίωσης.

Η βασικότερη διαφορά των συστημάτων κλασσικού Bujutsu είναι ότι ήταν ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ με τα όπλα της εποχής. Η διδασκαλία μπορεί να γινόταν με Kata, αλλά οι Προπονήσεις ήταν με ξύλινα όπλα (δες π.χ. Bokken). Tου Combatives Group το Μαχητικό Jujutsu διαφέρει πολύ από το κλασσικό Budo, κυρίως στο ότι το δεύτερο διδασκόταν και αυτό με Kata και ήταν κατά κανόνα άοπλο (τα όπλα υπάγονταν σε άλλη ενότητα).

Το μαχητικό Jujutsu του Combatives Group μοιάζει πολύ με μίγμα ΜΜΑ και Τζούντο –δηλαδή με χροιά Σύγχρονου Budo- χωρίς τους κανόνες του καθενός. Έχει όλα τα στοιχεία «μάχης του δρόμου» και «πεδίου μάχης» χωρίς τους περιορισμούς του Σύγχρονου Budo. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιέχει χτυπήματα, εξαρθρώσεις, ρίψεις, πάλη όρθια και εδάφους.  Όμως, δεν θεωρούμε ότι όλος ο κόσμος επιθυμεί να ασχοληθεί σε τέτοιον βαθμό με κάτι που ΙΣΩΣ χρειαστεί, διότι δεν ενδιαφέρονται, ούτε είναι όλοι επαγγελματίες (αστυνομικοί, στρατιωτικοί) που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Δεν ασχολούμαστε τόσο με τα όπλα μιας και αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά κανόνα οπλισμένοι και λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους αλλού.

Δες:

Θαρρούμε ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό που γίνεται κατά κόρον σήμερα. Δηλαδή να «τσουβαλιάζονται» όλα σε ένα. Είναι πολύ επικίνδυνο. Η άποψή μας είναι ότι ο καθένας πρέπει να ξέρει ακριβώς τι θέλει από αυτό που κάνει.

Τι επιδιώκει να καταφέρει;

Η προσέγγιση «λίγο απ’ όλα και μια πατάτες» δεν μας αρμόζει και, σίγουρα δεν αρκεί να γίνει κανείς πραγματικά αποτελεσματικός όταν απειλείται η υγεία ή ζωή του.

Ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει να μάθεις το ΛΑΘΟΣ ΠΡΑΓΜΑ για αυτό που θέλεις να καταφέρεις.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν άνθρωποι της τέχνης και της άθλησης προωθούν τα όσα κάνουν σαν Bujutsu (σύστημα πεδίου μάχης).

Καλός είναι ο αθλητισμός σκληρής επαφής, θεωρούμε ότι είναι πολύ καλλίτερος από συστήματα που διδάσκονται μόνο με Kata ή και χωρίς επαφή. Όμως, πρέπει να είναι κανείς πολύ έμπειρος «του δρόμου» και της «βρωμιάς» του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα έχει μάθει από τον αθλητισμό σκληρής επαφής σε άλλους «του δρόμου». Πρέπει να είναι εξίσου πονηρεμένος και ψημένος στις ιδιοσυγκρασίες του δρόμου.

Αναφέρεται συχνά στα βίντεό μας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προσεγγίσεων.

Δες:

Ευχόμαστε να απαντήσαμε επαρκώς.

Όνομα: Sakis Sakis
Ημ/νία: 23/12/2020
Περιοχή: Άγνωστη

Μοιράσου το:

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.